Gece deyince aklımıza ister istemez karanlık gelir. Oysa daha bir çok şeyleri bağrında saklar, ya da açığa çıkarır. Gece olmasaydı yıldızlar...

Gece

Gece deyince aklımıza ister istemez karanlık gelir. Oysa daha bir çok şeyleri bağrında saklar, ya da açığa çıkarır. Gece olmasaydı yıldızları ve Ay'ımızı da
tanıyamazdık.

Gece olmasa rahat bir uyku çekemezdik, güzel rüyalar göremezdik, vücudumuz yeterince dinlenemez ve mutlu olamazdık.

Gece, insanın içine niye bir ürperti verir, neden gündüz rahatla bahçemize çıkıp otururuz da, gece çekiniriz? Acaba bilinmeyenden korktuğumuz için mi, yoksa gözümüz körleştiği için mi? Bu sorular elbetteki herkese göre farklı farklıdır.

Gecenin bize en büyük nimeti, gün batımının bize hediyesi olsa gerek. Gün batımını nerede olursa olsun her yerde bir başka güzeldir. Seyretmeye doyum olmaz. Bir ömür oturup seyredebilir sanki insan. Biraz abartmış olabilirim, yinede seyretmesi çok hoş geliyor hepimize.

Belkide güneşle vedalaşmak, sabaha kadar güle güle demek. Bu yazımızda güneşten, gündüzden değil geceden bahis açmak istediğimiz için tekrar geceye dönelim.

Uzun kış gecelerinde sobanın etrafın da sohbet etmek, büyüklerden hikâyeler, masallar dinlemek nasıl tatlı gelir hepimize. Şimdilerde sobalar kalmasa da. Patlatılan darıları yemek, arabaşı çorbası içmek de gecenin bize hediyelerinden.

Bizim zamanımızda, diye başlamak istemezdim fakat mecburen öyle diyeceğim. Geceleri mahallede komşu çocuklarıyla oynanan saklambaçlar da hâlâ hafızalarımızda. Bu oyunlar, yörelere göre farklılıklar gösterse de hepsi birbirinden güzel oyunlardır.

Karagöz Hacivatlar, gölge oyunları, açık hava sinemaları gibi. Gündüz rızkı için koşuşturan insanlara gece bir mola, dinlenme, eğlenme vakti olarak kullarına Rabbi tarafından ihsan edilmiş.

Birde yakamozdan bahsetmeden geçemeyeceğim. O, ne muhteşem bir manzara Allah'ım! Gümüşten bir yol açılıyor, sanki denizin üzerinde, seyretmeye doyum olmayan manzaralardan biri daha.

Allah'ın yarattığı her şeyin, kendine göre bir güzelliği ve hikmeti olduğu gibi gecenin ürpertisi içinden bir nebze hikmetlerini yad etmek istedik.

Gecemiz hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun. Daha güzel, mutlu yarınlar da buluşmak ümidi ile.




BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.