Geçmişini unutan, geleceğini inşa edemez. Evet köklerini inkâr eden veya unutan,  geleceği kucaklayamaz, kurur gider. Tarih masalımsı bir şe...

Geçmişten Geleceğe

Geçmişini unutan, geleceğini inşa edemez. Evet köklerini inkâr eden veya unutan, geleceği kucaklayamaz, kurur gider. Tarih masalımsı bir şeyden öte ibret alınacak en güzel dosttur. Tarih yalan söylemez söylüyorsa tarih olmaktan çıkar, kıymetini kaybeder. Arşivlerimize sahip çıkmalı ve gençlerimizin istifadesine sunmalıyız. Geleceği inşa ederken en kuvvetli yardımcısı olacaktır zira.

Kendi ayaklarımızın üzerinde dimdik durmak istiyorsak tarihimize sahip çıkmalıyız. Redd-i miras edemeyiz. Kaldı ki kötü bir mirasımız da yok şükürler olsun. Tarihimizin her sayfası yüz akı şeylerle dolu. Hiç hatamız olmamış mı, elbette olmuş. Abdülhamit Han'a yapılan hataların acısını hâlâ bütün dünya çekmekte.

Kendi tarihine sahip çıkamayanlar başkalarının yalanlarına inanmak zorunda kalır. Tarih bitmez tükenmez bir hazinedir, gelecek için çok kıymetli ve değerlidir. Köksüz ağaç olamayacağını herkes bilir ve tartışmasız kabul eder. İşte bizlerinde köklerimiz tarihimizdir, geçmişimizdir. Kök kurursa ağaç kurur ayakta kalamaz.

Yarınlarımıza ümit ile bakmak istiyorsak tarihimizle barışmalı ve yüzleşmeliyiz. Yukarıda da demiş idim reddi miras yapmayız. Tarih bazen bize öyle bir ışık tutar ki anımızı ve geleceğimizi aydınlatır ve bizleri yanlışlara düşmekten kurtarır.

Hayat durmadan devam eder, boşluk kaldırmaz bizler bir şeylerin kıymetini bilmez isek yalancılar doldurmaya kalkar. Uyanık olmalı ve bilgili olmalıyız ki gerçekle olmayanı ayırt edebilelim.

Kazanılan her tecrübe çok kıymetlidir. Bizi olgunlaştırır pişirir. Yanlışlara düşmekten korur. Hele bir de devlet tecrübesini düşünecek olursak paha biçilmez bir hazinedir. Zamanında dünyanın her yerine yardım elini uzatan ecdadımız sayesinde bugün gönül coğrafyamız güçlü bir şekilde inşa edilmiştir.

Allah yolumuzu açık etsin. Tarihimizin kıymetini bilen nesiller ile geleceğe daha ümitle bakmak nasip etsin. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Âmin.





BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.