“Eğer takva sahibi gençler, beli bükülmüş yaşlılar, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı, belalar sel gibi üstünüze dökülecekti...

Eğer Yaşlılarımız Olmasaydı



“Eğer takva sahibi gençler, beli bükülmüş yaşlılar, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı, belalar sel gibi üstünüze dökülecekti.” (Taberani, el-Evsat, 7/134)

Yukarıya aldığımız Hadisi Şerife bugünün penceresinden bakınca daha da iyi anlaşılacağı kanaatindeyiz.

Hastalıklarla meşgul olduğumuz bu günlerde bu konu üzerinde daha bir hassas durmamız ve uyarılara kulak vermemiz gerekmez mi?

Dünyanın büyük çoğunluğu yaşlılarımıza, fazlalıkmış gibi bakması, yüreklerimizi çok sızlattı. Yaşlılara; "Fişinizi kendiniz mi çekersiniz biz mi çekelim?", diye sormaları, insanlıktan nasiplenmemiş olduğunun ispatı olsa gerek. Bazı ülkelerde de ötenazi teklif etmeleri yüreklerimizi bir kez daha yaktı. Bu nasıl bir anlayış, nasıl bir medeniyet ki yaşlılarını lüzumsuz bir varlık gibi görüyor. Hayretler duyarak seyrediyoruz.

Bizim anlayışımızda, inancımızda ve kültürümüzde en değerli varlıklarımız olan yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız, ninelerimiz, dedelerimizdir. Bir kez daha Müslüman olduğumuza ve bu kültür içinde yetiştiğimize Rabbimize şükrediyoruz. Onların duası olmasaydı, dünyanın hâli nice olurdu? İyi ki varsınız! Allah, hayırlı uzun ömürler ihsan etsin hepimize.

Anne karnındaki bebeğin hayat hakkı ne kadar ve nasılsa, son nefesimizi verene kadar hepimizin de hayat hakkı o kadardır. Kimsenin kimseden ne az ne çok bir hayat hakkı yoktur, olmamalıdır.

Allah'ın verdiği canı, yine O alır. Bizler verilen bu can emanetini, son nefesimize kadar korumakla mes'ulüz.

Hayat meşguliyeti ve koşuşturması içinde insanlar, bazen Allah'a karşı vazifelerinde aksamalar yaşayabiliyor

Fakat yaşlılarımız ellerinden geldiği ve güçleri yettiği kadar daha fazla ibadet ve duayla vakit geçiriyorlar. Sanki duamatik gibi devamlı sevdiklerine, insanlığa, dünyamızın daha yaşanır bir hâl alması için dualar ediyorlar. Allah başımızdan eksik etmesin. Rabbim elden ayaktan düşürmesin.

Bu Hadisi Şerifin bir kısmını ele aldık tabii ki diğer bahsettiği kısımlarda önemli, fakat Korona’nın sebep olduğu durumu gözler önüne sermek için yaşlılarla olan kısmını ele aldık.

Rabbim bu sıkıntılı günleri bir an önce atlatmamıza yardım etsin. Sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.

Evde kalarak, kurallara uyarak, hastalığı atlatmamıza yardımcı olanlara da teşekkür ederek, ‘Evde kal, hayatta kal Türkiye’ diyerek yazımızı bitiriyoruz.

Allah, hepimizin yardımcısı olsun, daha mutlu, sağlıklı yarınlarda buluşmak ümidi ile.





BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.