" Şükür nimeti ziyadeleştirir, şekavet de musibeti ziyadeleştirir."  Bugün bu güzel söz üzerinde durmak ve faydalarından bahsetmek...

Şükür Nimeti Ziyadeleştirir

"Şükür nimeti ziyadeleştirir, şekavet de musibeti ziyadeleştirir." Bugün bu güzel söz üzerinde durmak ve faydalarından bahsetmek istiyorum. Hayatımızın her safhasında şükretmeyi becerebilirsek rahatı kalbi kazanmış oluruz.

Hadiseler ve durumların kendi başına gelmediğini idrak ederek 'narın da hoş nurun da hoş' diye bilmektir, şükür. Dilimizi neye alıştırırsak, zor durumlara karşılaşınca bile, onu söyler bir şekilde., çünkü terbiye edilmiştir.

Nimetlere şükür, nimetleri verene hürmettir, teşekkürdür. En küçük bir yardım ettiğimizde teşekkür etmezse 'ne kadar kaba' diye düşünürüz. 'Aldığımız her nefesi bize rahat aldıran Rabbime şükür', diye başlayıp, hayatımızın her anına yayabiliriz.

Bizi, insan olarak, elhamdülillah Müslüman olarak ve sağlıklı olarak diye bu halkayı büyütebiliriz. Bu şekilde, hayatta yalnız olmadığımızın bilinci ve güven duygusu ile beraber, güzel bir hayat yaşarız.

Şükretmeyi öğrenerek nimetlerin çoğalacağını bilirsek, ruh halimizde bir düzelme ile nimetlerin geldiğini görebiliriz. Şükretmeyi öğrenen bir kimse, 'Allah'tan gelen her şey kabulümdür', demek ister. Rıza ile kapısına gelen kulunu boş çevirmeyeceği de söylenebilir. İstediği, bu dünyada hakkında hayırlı değilse, ahiret için kabul edileceğini de unutmayalım.

Şükür içinde, bir dua kabule daha yakın olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.
Sanki bir şeyler bizim hakkımızmış da Allah onu bize vermiyormuşçasına şikâyetlerle kapısına varmak, her şeyden önce adaba aykırıdır. Dili şikâyete alışan birisine, "Nasılsın?", diye sorulduğunda "Âdetten olmuş, şükür iyiyiz", demesini de elbette hoş değil.

Şikâyete alışan bir dil, şükretmeyi zaman içinde unutur ve artık dilinden hiç eksik etmez. Hayatın bir imtihan yeri olduğunu kabul edersek, başımıza gelen hadiselerin de bir hikmete binaen başımıza geldiğini anlarız. Sabır içinde şükrederek dua ederiz, yapılacak şeyler varsa elimizden gelenleri elbette ki yaparız. Hiç bir şey yapmadan her şeyi dua yoluyla olmasını beklemek, tembelliktir, laubaliliktir.

Allah bize akıl vermiş, elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra başımıza gelenlere sabır, şükür, rıza ile karşılamaktır. Bu davranış bizim moralimizi yükseltir, hayata başka bir açıdan bakmamıza yarar.
Bir deneyin bakalım, ruhunuza nasıl bir rahatlama olacağını göreceksiniz.

Böyle davranırsanız kazancınız büyük olacağını bilirseniz belki bir teşvik olur. Şükürlerimizin çok olduğu, daha huzurlu yarınlarda buluşmak ümidi ile.









BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.