Daha önce ki yazımızda, şükür etmenin nimetleri ziyadeleştirdiğini söylemiştik. Bugün de şükür ettikten sonra bizde oluşan olumlu duygularda...

Şükrün Arkasında

Daha önce ki yazımızda, şükür etmenin nimetleri ziyadeleştirdiğini söylemiştik. Bugün de şükür ettikten sonra bizde oluşan olumlu duygulardan bahsedelim. En önemli duygu "Kanaat" dır ki hayatımızın gidişatını çok etkileyen bir duygudur.

İnsanlar dillerini şükre alıştırdıklarında, kalplerinde kanaat duygusunun oluşmasına sebep olur. Kanaat duygusuyla yaşanan bir hayat da mutluluğu netice verir. Bu neticede her insanın istediği bir şeydir.

Kanaat duygusu gelişmemiş, bu duyguyu bilmeyen, tatmayan insan dünyanın en zengini de olsa doyumsuzdur, daha fazlasını arsızcasına ister. Normal hayatını devam ettirebilecek şekilde geçimini sağlayan bir kimse ise kanaatle tanışıyorsa dünyalar onunmuş gibi mutlu olur.

İnsan, bir çok duyguları içinde barındırır. Bu duyguları eğitmek ve yön vermekte bize düşüyor. Hayata hiç bir şey bilmeden, bazı genetik kodlarımızla dünyaya geliyoruz, her yeni gün yeni bir şeyler öğrenerek yolumuza devam ediyoruz. Bu öğrendiklerimiz bize bir yol ve yön çiziyor bu çizilen yolun ve yönün doğru olması bize istediğimiz istikamete ulaştırması gerekir ki, dünyaya gönderilme gayesini elde etmiş olalım.

İnsanın öğrendiği şükretmek ve kanaat göstermek de bunlardan birkaçı. Bu gibi, bizi olgunlaştıran ve istikamet veren duygularımızı sağlamlaştırırsak, hayatın çalkantılarında yolumuzu kaybetmeden sağlam bir pusula gibi yolumuzu, yönümüzü buluruz.

Demiştik ya, insan öğrenmeye muhtaç bir şekilde dünyaya gelir, ilk öğretmeni elbete ki anne ve babasıdır. Bu iki öğretmen güçlü ve doğru olursa, hayata iyi bir yerden başlamış olur. Aksi durumlarda ise yenik başlanılır ki hiç istenilmeyen bir durumdur.

Daha sonra çevremiz, öğretmenlerimiz bizi bu zorlu hayat yoluna hazırlar. Büyüdüğümüzde bazı duygularımızı da büyütmüş olarak hayata atılırız. Çalışır çabalar kendimizi iyi bir insan olma yolunda devam ederiz. Yuvamızı kurar, hem kendimizi geliştirmeye çalışırken bir taraftan bize emanet edilen yavrularımızı yetiştirmeye çalışırız. Hayat böylece devir teslim kuralıyla çalışır gider.

Bizler yavrularımıza güzel örnek olursak işimiz kolaylaşır. Kendisinin yapmadığı erdemli davranışları yavrularımızdan beklemek boşa kürek çekmekten farksızdır. Çocuklarından erdemli davranışlar bekleyen biz büyükler önce o davranışları yaşayarak çocuklarımıza göstermek zorundayız.

Bugün bu güzel davranışlardan şükür ve kanaati söyledik bu güzel duygu ve davranışlar gibi hayatımıza yenilerini kazandırmak, dünya ve ahiret mutluluğuna atılan adımlardır. Her gün hayatımıza yeni ve güzel hasletler kazandırmak ise bizi insan eden hususlardır.

Kendine yeni güzel hasletler katan insanlar olmak dileği ile.










BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.