Dil, birey ve toplum hayatı için vazgeçilemez değer ve ihtiyaçtır. Dil, bir milletin ayakta kalması ve özgürlüğünün devamı için vatanı...

Dil Politikası Anadili Farkındalığı



 Dil, birey ve toplum hayatı için vazgeçilemez değer ve ihtiyaçtır. Dil, bir milletin ayakta kalması ve özgürlüğünün devamı için vatanı kadar önemli, olmazsa olmazlarındandır. Dilimizle nesiller arası kültür aktarımları yaparak varlığımızı devam ettirebiliriz. Dillerini kaybeden toplumlar zaman içinde dinlerini de kaybetmişlerdir. En büyük ispatı Bulgarlardır. Onun için dilimize sahip çıkmalı ve yabancı sözcüklerin istilasından kurtarmalıyız. Tabi ki ilk önce beynimizi bu istiladan kurtarmalıyız ki ayağımız yere sağlam bassın. Bağımsız olduğumuza inanmamız lazım. Ondan sonra kendimize güven ile daha güçlü sahip çıkarız, bizim olan değerlere.

Ruslar bu dil gücünü iyi bildikleri için, Türkî Cumhuriyetlere Kril alfabesini kabul ettirirken her birine de farklı versiyonunu vermişlerdir. Böylece dil birliğini kırıp, birbirlerine yabancı hata düşman etmeyi başarmışlardır. Ne yazık ki Gaspıralı İsmail’in dil birliği için verdiği bütün uğraşları neticesiz kalmıştır.

“Türkçenin Çağdaş Soruları” kitabından okuduğum kadarıyla Kasım 1928’de yapılan harf inkılabına karşılık, Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe Sözlük ancak 1944 yılında yayımlanmıştır. Diyeceğim o ki, alt yapı hazırlanmadan aceleye getirilmiş olabilir mi? Sanki yangından mal kaçırıyor gibi.

Türkçeyi, Arapça ve Farsçanın esaretinden kurtaracağız derken, Batı dillerinin esir etmesine göz yumduk. Bunu da ilericilik kılıfıyla yutturarak milletimizi uyuttuk.

Milletler arasında ki sözcük alışverişi normaldir, bu alışverişi dengede tutmak, aleyhimize olmadığı sürece. Biz de dünyada birçok dili etkilediğimizi göz ardı etmeyelim.

Bu kısa yazıda bütün yönleriyle elbette ki konuyu anlatamayız. Yukarıdaki bahsettiğim kitaptan anladığım, şimdiye kadar işlediğimiz konuların her birini içinde barındırıyor. Yani dil politikamızı iyi bir şekilde belirlersek diğer dil sorunlarının da bir bir çözüleceği ümidindeyim.







BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.