Kaderde ne ise odur etme merak, Uyma kendi nefsine, Hakkın emrine bırak, Altından ağacın olsa, zümrütten yaprak, Akıbet gözünü doyurur bi...

Kaderde

Kaderde ne ise odur etme merak,
Uyma kendi nefsine, Hakkın emrine bırak,
Altından ağacın olsa, zümrütten yaprak,
Akıbet gözünü doyurur bir avuç toprak.

                                               Hz. Mevlâna

“Kaderde ne yazıldı ise gelir, başa etme merak. Uyma nefsine! Hakkın emrine bırak” diye güzel bir söz vardır. Elbette ki tedbir noktasında elimizden ne geliyorsa yapmak sonra Allah’a havale etmek en doğrusu olsa gerek. İnsanlar bu şekilde düşünerek üzerinde ki fazla stres yükünden de kurtulacağı aşikâr.

Bu davranışla başımıza gelen imtihanlara dayanma gücü elde ederiz. Bu da bizi daha güçlü kılar.

Ezelde ne yazıldığını bilmediğimiz için, bizler çabalamaya ve gayretlerimize devam edeceğiz. Böyle yaparak mümkün olan en doğruya ulaşma çabamızı sürdüreceğiz. Bize düşen imtihanın sırrı da bu olsa gerek. Her ne kadar doğruyu ve güzeli bulmaya çabalasak da zaman zaman hataya düşme riskimiz olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Bunun için de kendimizi hesaba çekmeli ve hatalı davranışlarda ısrar etmeden dönüp iyiye yönelmeliyiz.

Vicdanımız da bu yolda bize yardımcı olacaktır. Onun sesine kulak vermek bizi yanlışlardan koruyacaktır, büyük ölçüde. Empati yapmak da bizi yanlışa düşmekten koruyan güzel bir haslet.

Bunun yanında tövbe kapısının son nefesimize kadar açık olması da bize ayrıca güç veriyor. Bile isteye ve verdiğimiz sözlerden dönmemek şartıyla. Burada ki mahkemelerde bile iyi hâl indirimi tekrar aynı suçun işlenmesi durumunda geri alınması ve cezanın yürürlüğe girmesi gibi. Tövbemizde samimi olup tekrar aynı hatalara düşmemek iyi bir erdemdir. İnsanlığımızın gereğidir.

Bu dünyanın imtihan dünyası olduğunun bilinci ile davranmak, başımıza gelenlere dayanma gücü vereceği açıktır. Başımıza ne hal gelirse gelsin bir müddet sonra biteceğini unutmamak ve eğer ecelimize sebepse de sabır ile dayandığımızda mükâfatımızı alacağımızı düşünmek bizi rahatlatır.

Cenab-ı Hakkın kaza, kader ve ata kanunu var ki. Bazı güzel işler ve sadakalar da başımıza gelecek durumları değiştirmeyi gündeme getirir ve bizleri her zaman Rab ’bine bağlı kılar. Bu şekilde yardımlaşma sadaka verme gibi duygularımızı diri tutarak bizlere kalp huzuru sağlar.

Bugünümüz dünlerimizden, yarınlarımız da bugünümüzden daha mutlu, huzurlu, sağlıklı olması duası ile.





BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.